Петролният съюз между Русия и Саудитска Арабия, оповетен като брак

...
 Петролният съюз между Русия и Саудитска Арабия, оповетен като брак
Коментари Харесай

Бракът за вечността се разпада

 

Петролният съюз сред Русия и Саудитска Арабия, оповетен като „ брак за вечността “, е на прага на развода след по-малко от година.

Москва се опълчи на натиска на своите съдружници от Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) за по-сериозни съкращения на производството на нефт и изпрати цените на още по-ниско дъно.

Министърът на енергетиката Александър Новак дойде през днешния ден сутринта във Виена и съобщи на сътрудниците си министри, че позицията му е да поддържа единствено запазването на добива на групата на сегашните равнища до юни, а в случай че тогава има по-големи проблеми, да се мисли за по-сериозни съкращения, предава Bloomberg.

Ако Москва не понижи продукцията, „ няма по какъв начин да има договорка “, сподели изнервено иранският енергиен министър Биджан Намдар Зангане.

Въпреки напъните на генералния секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо да реализира отстъпчив звук като възхвали Русия като благонадежден съдружник, останалите участници са настръхнали, а пазарът на нефт се приготвя за още по-голям драматизъм.

Цената на суровия нефт се срина с още 5,9% в Лондон до 47,02 $, което е най-ниското равнище от юли 2017 година

„ Паниката се утежнява, прогнозите за търсенето понижават. Това е неприкрита незабавна обстановка и в случай че останалите страни не съумеят да накарат Русия да каже „ да ", ще забележим стойности до или към 26 $ на барел, споделя Боб Макнали, президент на консултантската компания Rapidan Energy Group.

Противопоставянето на Москва е най-голямата рецесия, откогато Саудитска Арабия, Русия и над 20 други страни сътвориха алианса ОПЕК+ през 2016 година Групата, контролираща повече от половината от производството на нефт в света, поддържа цените и промени геополитиката на Близкия изток, само че в този момент е под доста напрежение. Рискът за саудитците е, че в случай че договарянията с Русия се провалят, те имат повече за губене, защото се нуждаят от по-високи цени на петрола, с цел да финансират бюджета си.

„ Никой от тях не може да си разреши срив на цените “, споделя Роджър Дайън, който е деец наблюдаващ на ОПЕК и добави. „ Това е борба на егото против действителността “.

Предложението на ОПЕК е картела да понижи производството си с 1 милион барела дневно, само че това зависи от страните отвън ОПЕК, ръководени от Русия, да понижат продукцията си с 500 000 барела дневно, напомня Инвестор.

Първоначално министрите предложиха ограничаване единствено за три месеца, от април до юни, само че часове по-късно, с необичаен ход, нехарактерен даже за безредните стандарти на съвещанията на ОПЕК, групата преработи проекта си и предложи съкращенията да останат в действие до края на годината.

Понижението на петролните цени е с над 20% от началото на годината, само че в това време предишния месец картелът записа най-ниското си равнище на произвеждане от 2009 година насам. Групата приложи най-стриктните в историята си ограничения за стесняване на добива поради финансовата рецесия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР